A podcast for those that desire to learn how to teach the Bible line upon line, and precept upon precept, in a Systematic and comprehensive way.

Book of Judges: Lesson 4

Judges 2:11-23

Rev. Jeremy Walker

Section 1:  Israel Forsakes God and He Becomes Their Enemy.

11 And the children of Israel did evil in the sight of the Lord, and served Baalim:

12 And they forsook the Lord God of their fathers, which brought them out of the land of Egypt, and followed other gods, of the gods of the people that were round about them, and bowed themselves unto them, and provoked the Lord to anger.

13 And they forsook the Lord, and served Baal and Ashtaroth.

14 And the anger of the Lord was hot against Israel, and he delivered them into the hands of spoilers that spoiled them, and he sold them into the hands of their enemies round about, so that they could not any longer stand before their enemies.

15 Whithersoever they went out, the hand of the Lord was against them for evil, as the Lord had said, and as the Lord had sworn unto them: and they were greatly distressed.

Section 2: God Appoints judges and the people continue to disobey. 

16 Nevertheless the Lord raised up judges, which delivered them out of the hand of those that spoiled them.

17 And yet they would not hearken unto their judges, but they went a whoring after other gods, and bowed themselves unto them: they turned quickly out of the way which their fathers walked in, obeying the commandments of the Lord; but they did not so.

18 And when the Lord raised them up judges, then the Lord was with the judge, and delivered them out of the hand of their enemies all the days of the judge: for it repented the Lord because of their groanings by reason of them that oppressed them and vexed them.

19 And it came to pass, when the judge was dead, that they returned, and corrupted themselves more than their fathers, in following other gods to serve them, and to bow down unto them; they ceased not from their own doings, nor from their stubborn way.

Section 3: God decides to test the Israelites. 

20 And the anger of the Lord was hot against Israel; and he said, Because that this people hath transgressed my covenant which I commanded their fathers, and have not hearkened unto my voice;

21 I also will not henceforth drive out any from before them of the nations which Joshua left when he died:

22 That through them I may prove Israel, whether they will keep the way of the Lord to walk therein, as their fathers did keep it, or not.

23 Therefore the Lord left those nations, without driving them out hastily; neither delivered he them into the hand of Joshua.

Important Doctrines Being Taught:

1. God is angered whenever His people choose to obey the commandments of others rather than His commandments.

2. God will become the enemy of His people and cause evil to come upon His people if they disobey Him.

3. God is merciful and kind to His people even if they do not deserve it.

4. God tests His people and allows them to be continually tempted in order to expose the unfaithful and to strengthen the faithful.

Questions and Answer:

1. How did the Israelites provoke God to anger?

Answer: They forsook God and they bowed down and followed after the other gods of the people round about them.

2. Why could the Israelites not stand against their enemies?

Answer: God in His anger sold the Israelites into the hands of their enemies to be spoiled by them.

3. What happened when the people went out?

Answer: The hand of the Lord was against them for evil.

4. What did God raise up to deliver the people from those that spoiled them?

Answer: God raised up judges.

5. Would the people return to obedience to God once the judges had delivered from their enemies?

Answer: No.

6. Why did God raise up judges to help His people?

Answer: Because it repented God because of the groaning of His people due to their oppression.

7. Did the people return to God once God saved them from their enemies?

Answer: No, they did not cease from their own doings or their stubborn way.

8. Why did God say He would no longer drive out the nations from Canaan?

Answer: Because Israel had broken their covenant with God and and not hearkened unto His voice.

9. What would God use nations of Canaan to do to His people?

Answer: God was going to prove, or test His people to see if they would obey Him or not.